Melodica en de RABO-bank Emmeloord

Onderstaand artikel is geschreven door Jet van der Veen en gepubliceerd in het blad “Dichterbij” van de RABO-bank.

 

“Melodica, een orkest dat speelt op de kleuren van de regenboog”.

Bestuurslid en vrijwilliger Elly Muis legt de betekenis van die slogan uit. ‘Onze muzikanten zijn allemaal mensen met mogelijkheden en talenten maar door hun verstandelijke beperking kunnen ze geen noten lezen. De noten op de partituren worden daarom weergegeven in gekleurde stickers die corresponderen met de kleuren op het keyboard.’ Het keyboard is meteen het enige instrument dat gebruikt wordt door het 28 leden tellende orkest. ‘Maar de muzikanten spelen wel vier-stemmige partijen hoor, dat is hartstikke knap.’ Omdat vaak één op één begeleiding noodzakelijk is, bestaat Melodica uit bijna net zoveel vrijwilligers als leden. Penningmeester Albert Kapitein voegt eraan toe dat de leeftijdscategorie van de leden heel breed is. ‘Het oudste lid is 8o en het jongste 20.’ De penningmeester is maar wat blij met de bijdrage van € 3000,- uit het Coöperatiefonds. Het orkest bestaat al meer dan 30 jaar. Een deel van de keyboards was afgeschreven en aan vervanging toe. Met het geld van de Rabobank hebben we nieuwe keyboards aan kunnen schaffen.’

Het gaat bij Melodica niet alleen om het muziek maken maar ook om de ontmoeting. ‘In de pauze wordt er heel veel gepraat en ontstaan er vriendschappen. Noem het maar gerust liefdes’, zegt Elly.

Melodica oefent iedere woensdagavond in De Fontein in Emmeloord, treedt zo’n vijf keer per jaar op tijdens kerkdiensten en geeft ieder jaar een kerstconcert. Voor nieuwe muzikanten en vrijwilligers is altijd plek. Wat je daarvoor moet kunnen? ‘Als je tot 4 of tot 6 kunt tellen, is het al goed’ lacht Elly. Stuur een mail naar vanderzeeelly@gmail.com of bel haar op 06 52632230.

©pimvandermaden_181024043[1] Foto is gemaakt door Pim van der Maden

 

This entry was posted in Nieuwsbrief. Bookmark the permalink.